Du har leget prinsesser, G.I. Joes og lavet dukketeater. Børnenes madpakker? Du har smurt dem til to. Hvad med et omkvæd – eller 3000 – af “Let It Go”?

Ja, når det kommer til at opdrage små børn, føles nogle dage som et hamsterhjul. Men vær ikke bange. Legepladsen er en forælders livline. Den er gratis, den er udendørs, der er mange gange andre voksne for dig at snakke med, og andre børn for dine børn at lege med – og bedst af alt, der er ingen Wiggles, Dora eller (gys) Caillou.

Men det er ikke bare et pusterum for en forpustet forælder eller et barn, som keder sig – det er også et sted for dine børn at forbedre deres vokende fysiske færdigheder og øget uafhængighed. Og selvom det bare er at sætte dem løs på legepladsen, er en god start, da der her er mange måder, du kan fremme deres udvikling på – især når de er helt unge.

  1. Find en park, som passer til dig

En vigtig ting at overveje er parkens aldersgruppe. Tag et kig på flere af områdets parker for at se, hvilke der vil være bedst til dit barns alder. Mange moderne parker forsøger at indarbejde aktiviteter for en betydelig aldersgruppe, men hvis, for eksempel, parken er tæt på en vej eller en parkeringsplads, og dit barn kan lide at løbe væk, vil du aldrig være i stand til at lade dine øjne slippe dem selv for et kort øjeblik, og du vil konstant være bekymret. Det er ikke godt for hverken dig eller dit barn.

Da min datter var lille, tog jeg hende altid med til parker med masser af grønne områder med masser af plads til at løbe rundt. Dette er ideelt til at udvikle gå- og løbskompetencer, lege fangeleg og til at udfordre fantasien: tænk som et barn og prøv at skabe “en fortryllet skov”. Lad dem udforske deres sanser, blive virkeligt involveret i at finde egern, fugle og føle sten, græs og granit.

  1. Vælg de rigtige stier

Det er også godt at kigge efter parker med stier. Du kan øve militærgang (lejlighed til et omkvæd af ”Ants go Marching”) med dem, opmuntre dem til at køre på trehjulet cykel/eller køre i en legetøjsbil, eller bare give dem oplevelsen af et anderledes terræn.

Jo mere behagelige de har det med de hjørner af parken, som de finder, når de udforsker, desto mere sikre føler de sig. Jo mindre frygt, desto mere sjov og færdighedsfremmende aktiviteter vil de være klar til at have og prøve.

  1. Sæt dem fri

Den næste ting at gøre er at tage en dyb indånding – eller to hvis du er den nervøse type. Derefter – og det kan være den svære del for nogle – tag et skridt tilbage. Tillad dit barn at lege frit. Sæt din propel væk for en stund, tag en tår af din kaffe og se dem prøve noget nyt.

Men kig ikke for åbenlyst. Stop dig selv, når du får lyst til råbe beskyttende råd og lad være med løbe til deres side ved første tegn på vanskeligheder. Vær i nærheden, men modstå trangen til at komme til undsætning. Nu hvor dit barn er gammelt nok til at lege mere uafhængigt i parken, skal du nok lige vænne dig til denne nye fase af deres liv – lige så meget, som de skal gøre. Du skal ikke bekymre dig, for du vil vide, hvornår du skal være der til at lede dem til den næste spændende nye udfordring.

Tips som Uniqa.dk